Mimaride Tefriş Nedir? Projeye Nasıl Eklenir?
Mimarlık fakültelerinde sıklıkla kullanılan bir kelime olan tefriş, ‘döşemek’ kelimesi ile özdeşleşmektedir.
Mimari açıdan baktığımızda tefriş kavramı, sadece duvarları çizilen bir projenin gerçek ölçülerde eşya yerleşimlerini, baca, kapı ve pencere gibi nesnelerin mimari olarak gösterilmesine verilen isimdir.
Tefrişlerin projeye yerleştirilmesinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Örneğin, yerleşim yapılırken tefrişler birebir, gerçek ölçülerinde çizilmeli ve kullanıcı faktörü göz önünde bulundurularak yerleştirilmelidir. Yerleştirme işlemi tamamlandığında kullanıcının dolaşım sağlayabileceği alanlar kalmış olmalıdır.
Ayrıca, kullanılacak eşya, kapı gibi objelerin nesnel bir gösterimi kullanılmalıdır. Böylece, projeyi okuyacak mimar, mühendis gibi kişilerin doğru okuması ve değerlendirmesi sağlanmaktadır.
Mekanlara Göre Tefriş Çeşitleri
Mimari tefrişler, kullanıldığı mekanlara ve birimlere göre farklılık göstermektedir. Bir kat planı için, ne tür tefrişler kullanıldığını birlikte inceleyelim.
Salon ve Oturma Odası Tefrişleri
Salon ve oturma odası gibi birimlerde kullanılan tefrişler genellikle; koltuk ve kanepeler, sehpalar, TV üniteleri, kitaplıklar, konsol gibi eşyalardan ibarettir. Bu mekanların tasarımında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda listelenmiştir.
- Tefrişlerin yerleşiminden sonra net geçiş alanları bırakılmalıdır. Geçiş bölgeleri ve faaliyet alanları birbirinden ayrılmalıdır.
- Eşyaların kendi aralarındaki ve duvar ile arasındaki açıklıklar doğru şekilde ayarlanmalıdır.
- Kapı ve pencere gibi kullanım alanlarının kolaylığı sağlanmalıdır.
- Mekanda rahat bir dolaşım alanı sağlanmalıdır.
Mutfak Tefrişleri
Yemek hazırlama ve yemek yeme faaliyetlerinin gerçekleştiği mutfak gibi birimlerde kullanılan tefrişler genellikle; mutfak tezgahı ve dolaplar, masa ve sandalyeler, beyaz eşya gibi eşyalardan ibarettir. Bu mekanların tasarımında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda listelenmiştir.
- İlk olarak mutfak tezgahının yeri ve şekli belirlenmelidir. ( L mutfak, I mutfak, U mutfak vb.) Tezgahın konumlandırılmasına göre diğer eşyaların konumu ve uzaklığı ayarlanır.
- Mutfakta yeterli dolaşım alanı sağlanmalıdır. Hareket alanı kısıtlanacaksa yemek masası tefriş olarak eklenmemelidir.
- Lavabo, ocak ve buzdolabı arasında bir çalışma üçgeni oluşturulmalıdır. Böylece rahat bir çalışma ve dolaşım alanı sağlanacaktır.
Yatak Odası Tefrişleri
Yatak odalarında tercih edilen tefrişler; gardırop, yatak, şifonyer, komodin, makyaj masası, çalışma masası gibi çeşitli eşyalardan oluşmaktadır. Ebeveyn ve çocuk yatak odası tasarımlarında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda listelenmiştir.
- Mümkünse, yatağın her iki tarafının da boş olmasına olanak sağlanmalıdır. Ayrıca, yatağın diğer mobilyalarla arasında gerekli mesafenin bırakılması gerekir.
- Gardırop ve diğer dolapların kapakları açıldığında, kullanıcının hareketini kısıtlamamalıdır.
- Pencerenin bulunduğu duvara mümkün olduğunca tefriş eklenmemelidir.
Banyo ve WC Tefrişleri
Banyo, lavabo ve wc gibi birimlerde kullanılan tefrişler ise genellikle; lavabo, klozet, alaturka tuvalet taşı, küvet ve duşakabinler, dolaplar gibi çeşitli eşyalardan ibarettir. Bu mekanların tasarımında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda listelenmiştir.
- Tefrişlerin banyo veya wc’nin büyüklüğü ve şekline göre seçilmesi ve yerleştirilmesi gerekir.
- Kullanıcının rahat hareket edebileceği şekilde konumlandırılmalıdır.
Tefrişler Hangi Programlarda Oluşturulabilir ve Kullanılabilir?
Mimaride tefrişler, AutoCad gibi programlar üzerinden iki boyutlu olarak çizilebilmektedir.
Üç boyutlu etki oluşturabilmek adına Adobe Photoshop, Adobe İllüstratör gibi programlar üzerinden renklendirme, gölge vb. işlemler yaparak tefrişler hazırlamanız da mümkün.
Ayrıca 3Ds Max, SketchUp vb. programlar üzerinden üç boyutlu modellemeler yaparak da tefrişler oluşturabilirsiniz.
Arkipedia’nın dev tefriş arşivine ulaşmak için; https://arkipedia.net/indir/