dda mimarlık hizmetleri   Ahşap Sandalye

Cv Nedir, Nasıl Hazırlanır? Cv Örnekleri

Cv Nedir?

Cv, dilimizde özgeçmiş olarak da kullanılır. Özgeçmiş, kişinin eğitim durumu, becerileri, deneyimleri, ilgi alanları, iş tecrübesi gibi konu başlıklarını içeren, kısaca hayatının özeti olarak nitelendirebileceğimiz kişinin kendisiyle ilgili bilgileri aktarma aracıdır.

Cv, iş başvurusu gibi alanlarda bireyin başvuru yaptığı yere kendini tanıtmasını sağlar. Bu dokümanda, kişinin bugüne kadar elde ettiği başarılar, kazandığı deneyimler, aldığı sertifikalar gibi başlıklar yer alır. Aynı zamanda geleceğe dair hedeflerin, isteklerin de aktarılmasını sağlar.

Bir Cv’de Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle bir cv’de bulunması gereken başlıkları tek tek inceleyelim.


  • Kişisel Bilgiler: İsminiz, soy isminiz, fotoğrafınız, doğum tarihiniz ve yeriniz, yaşınız, cinsiyetiniz ve medeni haliniz gibi kendinize ait bilgileri aktararak bir ön giriş yapmalısınız.
  • İletişim Bilgileri: Telefon numaranız, adresiniz veya bulunduğunuz konum, e-mail adresiniz gibi iletişim adreslerinizi eklemelisiniz. Bunlar, başvuru yaptığınız yerin sizle iletişim kurabilmesi açısından oldukça önemli.
  • Sosyal Medya Hesapları: İnstagram, Twitter, Facebook, Linkedin gibi sosyal medya hesaplarınızın adreslerini de cv’nize ekleyebilirsiniz.
  • Eğitim Bilgileri: En son aldığınız eğitim kurumundan, ilk eğitim kurumunuza kadar, kronolojik bir sıra içerisinde eğitim bilgilerinizi aktarmalısınız. Bunu yaparken eğitim aldığınız tarihleri ve kurumun ismini açık bir şekilde belirtmelisiniz. İyi bir derece ile mezun olduysanız, not ortalamanızı da okulunuzun alt kısmına ekleyebilirsiniz.

Örneğin; 2017-2021 Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi – Mimarlık Bölümü

  • İlgi Alanları/Hobiler: Boş vakitlerinizde yapmaktan hoşlandığınız faaliyetleri de eklemenizi tavsiye ederiz. Bu, başvurduğunuz şirketin sizi daha iyi tanımasına yardımcı olur.

Örneğin; Seyahat etmek, Resim yapmak, Müzik Dinlemek, Dans Etmek…

  • İş Tecrübeleri/Deneyimler: Bu başlık altında yaptığınız stajları, iş tecrübelerinizi, deneyimlerinizi ekleyebilirsiniz. Tecrübelerinizi eklerken, bulunduğunuz yılları ve zaman aralığını da eklemeniz olumlu olacaktır.
  • Projeler: Bir mimar, mühendis ya da tasarımcı iseniz okul dönemi boyunca yaptığınız proje isimlerini ve yapıldıkları yeri, yılı aktardığınız bir bölüm düzenleyebilirsiniz.
  • Yetenekler: Hakim olduğunuz program bilgilerini, iletişim becerilerinizi, yönetme potansiyelinizi vs. aktarabileceğiniz bir bölüm ekleyebilirsiniz.

Örneğin; Problem çözme becerisi, Tasarım gücü, Program bilgisi (Ms. Office, Autocad, 3Ds Max, Adobe Photoshop…)


  • Sertifikalar: Katıldığınız kurslar, programlar veya etkinliklerde aldığınız sertifikaları da cv’nize ekleyebilirsiniz.
  • Referanslar: Sizin çalışma disiplininizi teyit edecek kişileri referans olarak ekleyebilirsiniz. Referanslarınız daha önce çalıştığınız kişiler veya öğrenim gördüğünüz bir alanda sizin çalışmalarınıza şahit olmuş kişiler olabilir.

Bir cv’de bulunması gereken bütün başlıkları bu şekilde özetleyebiliriz. Şimdi de bu başlıkları cv tasarımınıza nasıl eklemeniz gerektiğine bakalım.

Cv Nasıl Hazırlanır? Cv Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Özgeçmişini A4 boyutunda dijital olarak hazırlamalısın.

Kendini ait bilgilerini aktardığın doküman 1, en fazla 2 sayfa olmalı. Çok uzun belgeler çok fazla okunmaz.


Uzun cümleler ve uzun paragraflardan kaçınmalısın. Bilgilerin kısa ve öz, net bir ifade ile aktarılmış olmalı.

Cümlelerini birinci (ben) ya da üçüncü (o) tekil kişi ağzıyla kaleme almalısın.

Çoğunlukla tercih edilen yazı tipleri Times New Roman ve Arial‘dır. Bu yazı tipleri daha net cümleler elde etmeni sağlar.

10-12 punto arası idealdir.

Yazım kurallarına dikkat ederek hazırlamalısın.

Başvurduğun işe ve pozisyona uygun bir içerik hazırlamalısın.


İş tecrübeleri, eğitim ve deneyimlerini ters kronolojik sıra ile belirtmelisin. (Günümüzden geçmişe doğru)

Fotoğrafın, net ve bir iş başvurusu için uygun nitelikte/ciddiyette olmalı.

Cv Örnekleri

Cv hazırlamak için Adobe Photoshop, Word gibi çeşitli programları kullanabilirsiniz. Bu programlar üzerinden hazırlayacağınız taslaklar üzerine, yazımızın başında da bahsettiğimiz konu başlıklarını işleyerek sizi öne çıkaracak cv tasarımları hazırlayabilirsiniz. Aşağıda sizlere fikir olması için birkaç cv örneği paylaştık.

Daha pratik cv hazırlamak istiyorsanız, bilgilerinizi girerek size hazır taslaklar sunan uygulamalar da bulunmaktadır. Bu konuda size yardımcı olabilecek bazı siteleri aşağıda listeledik.

Yeni iş başvurularınızda bol şans dileriz!

Konu hakkında henüz bir yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapmak ister misiniz?

Sizde Yorum Yapın