dda mimarlık hizmetleri   Ahşap Sandalye

Karlshospital / Kassel,ALMANYA

1. Giriş

Tarihi çevredeki yeni yapı, tarihi çevrelerin ve bu çevreleri oluşturan yapılar, günümüz yaşantısına uyum sağlayabilmeleri, kullanımlarının sürekliliği, günümüz mekan kavramını ve bu kavramın ihtiyaçlarını kapsayan mekanların yaşanılır hale getirilmesini sağlar. Tarihi yapıların çağın yapılarına cevap verebilmeleri için birçok işlemden geçmeleri gerekmektedir. Bu anlamda değerlendirildiklerinde, tarihsel süreç içerisinde sahip oldukları fonksiyonları kaybeden, çeşitli nedenlerden dolayı hasar görmüş yapılar, var olan tarihi yapı stoğunun içerisinde kullanılamaz konuma gelerek, tarihsel yapı stokunun varlığını tehdit altına almaktadır.

Tarihi süreç içerisinde kullanıcılarını kaybeden buna paralel olarak da yok olmaya terk edilen tarihi yapıların, artışı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu durum yapıların özgün fonksiyonlarını kaybetmelerine ve bundan ötürü de kullanımlarının devamlılığının kaybolmasına neden olmaktadır. Tarihi kentlerimizden, büyük kentlere yapılan göçler, tarihi kentleri terk edilme tehlikesiyle baş başa bırakmaktadır. Bu nedenle yapılar boşaltılmış, zaman içerisinde kullanılmamaktan dolayı atıl duruma düşmüştür.

Tarihi yapıların özgün işlevini kaybetmesi ya da bu işleve artık cevap vermemesi, binaların yeniden işlev kazandırılmasının nedeni olmaktadır. Özgün işlevini kaybeden ya da fonksiyonel olarak kullanılmaz hale gelen yapılar terk edilirler ve bu durum tarihi değerlerimizi kaybettirmektedir. Tüm nedenler birleştirildiğinde yapılara tekrar fonksiyon kazandırılarak kullanılması, yapıların günümüze taşınması, dolayısıyla geleceğe taşınması anlamını taşımaktadır.


Barok harabe Karlshospital’in dönüştürülmesi ve genişletilmesi, Fuldauf’un kentsel ortamının iyileştirilmesinin önemli bir parçasıdır. Kullanım konsepti, mevcut catering, stüdyo ve ofis alanı ve üst katın iki katı için yüksek kaliteli ofis alanı ve daireler sunmaktadır.

Seçilen yapıyı, tarihi çevrede yeni yapı bağlamında değerlendirmek gerekirse, ek yapı tarihi yapıya kontrast (zıt) bir yaklaşım diliyle ele alınmıştır. Mevcut binadaki odalar tarihi atmosfer ile karakterize edilirken, katların çatı terasları, çatı bahçeleri, mantık ve balkonlar gibi çeşitli açık alan türlerinden ve nehir manzarasından faydalanmaktadır. Uzantının cephesi, malzeme seçimi ve tasarım dili aracılığıyla listelenen bina ile kasıtlı bir kontrast oluşturur.

2. Tarihi Bölümlere yönelik Değerlendirmeler

1720’DEN İTİBAREN EĞİTİM VE REFORM EVİ


Bina, Hessen’deki tek hapishane olarak 1720/21 yılında Landgrave Carl tarafından inşa edildi. Ancak, bu ilerici tesisin 19. ve 20. yüzyıllarda bir hapishane ile pek az ortak noktası vardı. İnsanları iş yoluyla eğitmeye ve onları topluma yeniden entegre etmeye çalışıyordu.


Cezaevinde yaşam: Binanın iç düzeni bir eğitim evinin karakterine denk gelir. Erkek mahkumlar zemin katta, kadın mahkumlar ise üst kattaydı. Kent katının her iki tarafında insanların birlikte yiyip çalışabilecekleri (özellikle yaz aylarında) 29 salonun bulunduğu büyük bir antre vardı. Zemin kat salonunda, bir dizi kemer odaların önündeki yan koridorları ve iki dar tarafı ayırdı, üst katta ahşap destekler ve kirişler vardı.

Hapishanede çeşitli ürünler üretiliyordu ve tüm bu mallar satılabilirdi. Gelirler ise doğrudan kuruma gidiyordu.

KONUM

Hapishane, Fulda’daki eski bir sur duvarı üzerine inşa edildi. Jungfernturm ile geç orta çağ şehir duvarı, eski Obristenhof ve Ahnaberger Mühle arasındaki nehir üzerindeydi. Bu duvar şimdi kısmen kaldırıldı ve kısmen cezaevinin ana girişi olarak hizmet etti.


Hapishane, eski şehir içindeki iki perspektiften görülebiliyordu. Bir yandan, eski Obristenhof’un kuzey kenarı boyunca uzanan ve Judengasse’ye giden sokak Karlshospital’ın çarpıcı odak noktasını oluşturdu. Öte yandan, Klosterstrasse’nin bitiş noktasını oluşturdu, ancak sokaktaki viraj nedeniyle sadece Weserstrasse’den görülebiliyordu ve kısmen evlerle kaplanmıştı. Özellikle yüksek çatının burada ortaya çıkmış olması muhtemeldir.

Doğrudan binanın önünde durulduğunda, eğim nedeniyle çatının üst kısmı artık görünmüyordu. Eğimi ve perspektifi nedeniyle daha düşük bir görünüme sahip olmasına rağmen, burada sadece mansard çatılı, iki katlı cepheyi kapattı. Nehir tarafındaki durum çok farklıydı: Burada tüm binanın geniş manzaraları vardı ve yüksek kaide ve görünür bodrum nedeniyle, katı zeminler şehir tarafında olduğu gibi neredeyse iki kat yüksekliğe ulaşıyordu.

Şehir duvarı salon ile odalar arasındaki büyük iç mekanın tam altındaydı. Binanın bir kısmı ise bir yığın veya meşe ızgarasıyla nehre inşa edilmiştir.

Judengasse ve Flygasse’deki küçük, çoğunlukla temsil edilmeyen esnaf evleri ile şehir tarafındaki yoğun gelişme, kentsel kalkınmaya herhangi bir referans yapılmasına izin vermezken, yeni bina büyük ölçüde nehir kenarı şehir siluetine egemen olmuştur.

CEZAEVİNİN MİMARİ-TARİHSEL SINIFLANDIRILMASI

Eski cezaevi, Kassel Barok’un tipik formlarına iyi bir örnektir: basit, açık cephe yapısı, alçı yapımı, mansard çatısı, cüce evi… Bu mimari eskiden Yukarı Yeni Kent’in ve Kassel merkezindeki 18. yüzyılın yeni binalarının karakteristiğiydi.

Hapishanenin mimarı bilinmiyor; ancak, Hofbauamt’ın işgaline bir bakış, Kassel Barok’un ikinci nesil usta yapımcılarına atanmasını sağlar. Landgrave Carl zamanında Hofbauamt, her biri iki mahkeme inşaatçısı tarafından yönetildi. Kassel Barok’un ilk neslinde bunlar Johann Hartmann Wessel ve Johann Conrad Giesler’di.

Tasarımın yüksek kalitesi iki açıdan görülebilir: Bir yandan, geleneksel tasarımların tamamen yeni bir inşaat işine aktarılması iyi ve uygun bir şekilde çözülmüştür. Öte yandan, konumun sorunlarına çok ustaca bir tepki var: yükseklik farkı, alt kat olarak da görülebilen hizmet odaları ile bodrum için kullanılır. Ancak uzak görüşte, beyaz boyalı üç kat, bir birim olarak algılanmaktadır; yüksek mansard çatısı şimdi tüm bu yapı ile ilgilidir ve uygun bir sonuç oluşturur. Merkezi konut evi geniş binayı ayırır ve geniş çatı alanını hoş bir şekilde kesintiye uğratır.

Cezaevinin düşük yükseklik nedeniyle daha da geniş göründüğü şehir tarafında, cüce evi tarafından merkeze yapılan vurgu daha da önemlidir. Yakın çekimde, çatı perspektiften sadece kısmen görülebilir ve şehir tarafındaki geçitten sadece mansard zemini görülebilir: üstteki cepheyi kapatır, konut evini entegre eder, ancak aynı zamanda optik olarak düşük (görünür) yükseklik de bu taraftaki düşük bina yüksekliği için uygundur.

1889’A KADAR CEZAEVİ

Cezaevinin önemi sadece Westphalen Krallığı zamanında negatif oldu, orijinal karakterini kaybetti. 1832’de Königstor şehir kışlasında kadınlar için ayrı bir hapishane kurulduğunda tamamen erkek hapishanesi haline geldi. Kurhessen’nin 1866/67 yılında Prusya tarafından ilhak edilmesinden sonra, hapishane adını “Cezaevi” olarak değiştirdi.

1844/45 yıllarında birkaç dönüşüm gerçekleşti:

-Zemin kat holünde, kuzey ucuna iki koruma odası kuruldu.

-Üst kat salonunda yeni bir dua odası, bitişik ikinci bir oda ve bir hücre eklendi. Bunun için mansard tabanı çalışma odası olarak genişletildi; kuzey ekseni bir “sahne odası” olarak ayrıldı.

-Güney tarafındaki merdivenin yanında (çatı katına dar bir merdivenle) bir revir ve bir gözetmen odası vardı.

-Çatı katının daha iyi aydınlatılması gerekiyordu. Bu amaçla, yaklaşık iki kat genişliğinde yeni çatı pencereleri kuruldu. Bacalar da yenilendi.

Bu dönüşümler sırasında, duvarlardaki mevcut profil kıvrımları kullanılarak dış pencere kanatları ızgaranın önüne yerleştirildi.

1881/82 yıllarında, içinde başka modifikasyonlar yapıldı:

-Zemin kattaki salonda, kemer sırasını kapatarak ve enine duvarlara çekerek giriş kapısının güneyinde iki hücre daha kuruldu. Ön kapının kuzeyinde bekçi için yeni bir oda vardı ve taşınan son iki muhafızın kuzeyi, pencere yarıya bölünerek iki hücreye ayrıldı.

-Zemin katın kuzeybatı köşesindeki bitişik eski hücre, evin babası ve bir kayıt odası için bir odaya bölündü ve güneybatı köşesindeki eski hücreden iki izolasyon hücresi yapıldı.

-Üst kattaki salonda, kilise salonu kuzeye (salonun dar tarafına) ve biraz güneye uzatılmıştır; sonraki iki bina büyük bir yurtta birleştirildi.

-Üst katın köşesindeki iki eski hücrenin her biri iki izolasyon hücresine bölünmüştür. Eski hücreler 8 kişi, yurt 22 kişi tarafından işgal edildi. Buna ek olarak (muhtemelen o zamanlar) güney tarafında tuvaletler yetiştirildi. 1883 yılında paketleme alanı bölgeye eklendi.

1889’DA YANGIN VE YENİDEN YAPILANMA

8 Mart 1889’da bir işgalcinin kundaklaması yapının çatısını yok etti. İki mahkum öldü, 140 kişi kurtarıldı ve Wehlheiden ve Ziegenhain’e transfer edildi. Yeniden yapılanma sırasında veya onu takip eden dönemde (1909’dan önce) tekrar değişiklikler yapıldı.

-1892’de eski Packhof sahasındaki yeni bir işyeri, mansard tabanındaki önceki çalışma odasının yerini aldı. Ayrıca, paketleme saha binasının orta bölümü daha sonraki dönüşümler sırasında yıkılmıştır; güney kısmı devlet memurunun evine, kuzey kısmı idare ve dergi binasına dönüştürülmüştür; boşlukta bir ahır inşa edilmiştir. Eski binanın yanındaki avlu bir hapishane avlusu, bitişik nehir kenarı alanı da müdürün bahçesi olarak hizmet vermiştir.

-Yanmış mansard çatısı yerine, basit bir çatı inşa edildi; bu üst kattaki merdivenlerde değişiklik yapılmasını gerektiriyordu.

-Onlarca yıldır yenilenmeyen dış sıva kaldırıldı.

-Zemin kat hol, dar bir koridor ve ana merdivene erişim dışında tamamen hücrelere ayrılmıştır; eski ana girişin arkasında da bir hücre vardı. Eski kapının yanındaki iki dar pencere kırıldı. Önceki güvenlik odaları da hücrelere dönüştürüldü.

-Tüm alana erişim sokak Vor der Schlagd’e taşındı ve eski paketleme avlu duvarı artırıldı. Eski cezaevine artık esas olarak hapishane avlusu ve bunun için yaratılan merdivenin kapısı erişilebilirdi.

-Kuzey tarafındaki tek kanatlı yan merdiven, daha büyük bir merdivenle değiştirildi

-Zemin kattaki çoğu nehir kenarı hücresi, tek hücre oluşturmak için orta duvarla yarıya indirildi; bu amaçla birleştirilmiş, yüksek yatar pencereler kuruldu. Bu nedenle fırınlar, her bir hücreyi ısıtmak için içeride iki katına çıkarıldı.

-Zemin katta bir de tıbbi departman kuruldu.

-Kuzey ucunda üst kattaki izolasyon hücreleri tekrar iki normal hücreye birleştirildi; kuzey tarafındaki iki pencere örülmüştür.

-O zamanlar, iç koridoru daha iyi aydınlatmak için muhtemelen üst kattaki hücre kapılarının üstündeki çatı pencereleri kırıldı.

Binanın eski barok karakteri büyük bir değişikliğe uğradı. Yeniden yapılanma büyük ölçüde pratiklik ile belirlendi, fazla sanatsal talep yoktu. Aynı şekilde, şehrin silueti ne olursa olsun, eski paketleme sahası binasında büyük bir boşluk kırıldı. Yüksek çevre duvarları, eski paketleme sahasını yoğun eski şehir içinde yabancı bir cisim haline getirdi. Eski hapishanenin dış şekli artık Elisabeth Hastanesi veya 16. yüzyılın sonlarından kalma cephanelik gibi Weser Rönesansının Kassel binalarını daha çok anımsatıyordu. Hapishanedeki bir Rönesans binasının bariz izlenimi, şimdi pencerelerin ve pencere şekillerinin eksenel düzeniyle tamamen çelişiyordu. O zaman, iki gerçek, önemli Rönesans binasının çatıları dönüştürülerek şekil değiştirdiğine, manastır kışlasının tamamen yıkıldığına dikkat edilmelidir.

1919-1943 ARASI KULLANIM: BOŞLUK VE ‘KARLSHOSPİTAL’

Hapishane kapatıldıktan sonra, tüm kompleks 1919’da Kassel şehrine kiralandı ve kısmen dairelere dönüştürüldü; ancak ana bina boştu. İlk kez eski hapishane binalarındaki 1921/22 adres defterinde toplam 26 kiracı listelenmiştir. Mayıs 1927’de, tüm kompleksin Karlshospital’e dönüşümü başladı.

Burada bir tesis, 1924 yılında Steinweg’de federal gençlik tarafından daha önce açılmış yeni, daha büyük bir konaklama yeri buldu: Başlangıçta evsiz ve savunmasız gençlere (özellikle Kızlar) tavsiye merkezi genişletildi, görevler yakında bakım sağlamak için genişletildi. Sorumluluk, daha büyük tesisler arayan Evanjelik İç Misyon Derneği’ne devredildi. Karlshospital’in ana kişiliği (1924’teki danışma merkezinin başlangıcından beri) “Papa Kröning” olarak adlandırılan Wilhelm Kröning’du.

Yenileme mimar Dr. Theodor Bauscher yönetti ve eski ana binada önemli değişikliklerle ilişkilendirildi:

-Pencerelerde demir ızgaraların kaldırılması,

-Ana cephede ek pencerelerin kırılması

-Fulda’daki ekli EC pencerelerinin genişletilmesi, çıkıntının indirilmesi,

-Eski ana girişin açılması, muhtemelen o sırada iç avlunun tuğlalarla tuğla haline getirilmesi, kapının daha da geriye getirilmesi ve böylece yağmur koruması oluşturulması,

-İçeride, o zaman, muhtemelen kuzey merdiven boşluğunda yeni bir betonarme merdiven inşa ediliyordu.

-Eski hücreler arasındaki birkaç bölme duvarı kaldırılmış veya kapıları verilmiştir.

Yine, değişiklikler sadece kolaylık sağlamak için yapılmıştır; Ana cephedeki pencere açıklıkları artık simetriktir ve açık yapıyı da yok etmiştir. Kröning’in kendisi eski ana binanın üst katında yaşarken, eski resmi daireler personele açıktı.

Binaların açılışı 11 Nisan 1928 tarihinde yaklaşık 200 misafirle gerçekleşti.

Steinweg’deki ilk 6 yataktan toplam 100 yatak olmuştu; hastanelere, psikiyatrik tesislere veya bakım evlerine kabul edilene kadar bir geçiş istasyonu olarak tasarlandı. Sonraki yıllarda yatak sayısı 150’ye yükseldi ve çoğu için geçiş istasyonu kalıcı bir ikametgah oldu.

Aşağıdaki bölümler, bir erkek ve bir kadın sığınma evine ayrılmıştır:

-Yetişkinler için bakım ve hasta departmanları

-Ayrı ayrı, çocuklar ve ergenler için,

-Akıl hastaları için kabul merkezi,

-Alkolikler için tıbbi bakım ile koruma ve ayıklama istasyonu

Bu tesis o zaman Almanya’da, Hamburg’daki liman hastanesinin yanında benzersizdi; ayrıca sürekli bakıma ihtiyacı olan diğer insanları da kabul etti (örn. epileptikler). Erkekler departmanı ana binadaydı, eski işyerindeki kadınlar departmanı; ortak yemek ve ortak odalar görünüşe göre ana binada, akıl hastası diğer mahkumlardan ayrılmıştı. Karlshospital çok farklı insan gruplarına baktı.

Şimdiye kadar binanın tam tefrişatı hakkında hiçbir şey belirlenemedi; Bununla birlikte, kapı bekçili resepsiyon odasının ana portalın arkasında bulunan giriş holü yanında ve muhtemelen de yakınlardaki Kröning’in danışma odası yanında bulunduğu bilinmektedir.

Zemin kattaki mutfak, nehir tarafının neredeyse yarısını aldı; orijinal odalar arasındaki üç bölme kaldırılmıştır. Akıl hastası resepsiyon merkezi de kendi yemek ve salonları ile zemin katta kurulmuştur. Bakım, hasta ve ayılma bölümleri üst katta idi; Daha önce bahsedilen banyo ise temizlik için kullanıldı.

Şubat 1932’de yemek odası, okuma odası, konferans salonu ve çalışma odaları bulunan 10*30m’lik bir kışla inşa edildi; gıda dağıtımı “Barackenwerk” refah kurumuna genişletildi.

Kışla Siemens Bauunion şirketi tarafından bağışlandı ve işsizler tarafından inşa edildi; ekli bir yük vagonu bir dağıtım noktası ve tuvalet olarak işlev gördü.

Kröning, Karlshospital’i desteklemek için gönüllü bir emek servisi, çocukların rekreasyon merkezlerine gönderilmesini devraldı ve kışlada tiyatro gösterileri, konserler, konuşmalar, şarkı söyleme ve öğretim saatleri ayarladı. Gerekli olan her şey işsiz zanaatkarlar tarafından yapılmıştır. Personel çoğunlukla gönüllü olarak çalıştı ve bu nedenle sık sık değişti; her küçük kar evin işleyişine yeniden yatırıldı.

1933’ten itibaren Karlshospital’in karakteri gittikçe değişti: 1933’te NSDAP, kışlada gıda dağıtımı için kullanılmayan bölümlerde siyasi muhalifler için bir “koruyucu gözaltı departmanı” barındırdı. Kröning, 21 Mayıs 1933’te bölge başkanına bir mektupta protesto etti: Karlshospital’in karakteri, uzun vadede bu formdaki bir hapishaneye tahammül etmiyor çünkü hastanenin görevleri tamamen farklı bir alanda. […] Koruyucu sağlık departmanımızın çalışma alanımızın tamamen dışında kalması için önemli sağlık görevlerine yöneliktir.

Sonunda, Kröning ve yardımcıları sadece SA tarafından kötü muamele gören tutuklulara bakmak zorunda kaldılar; Karlshospital’in daimi hemşirelik personeli toplandı. Son olarak, siyasi durum nedeniyle, Kröning Karlshospital’den ayrıldı ve Neue Mühle sanatoryumunda ve istasyon görevinde çalıştı; 1938’de Kassel’den Regensburg’a taşındı. 1936 adres defterinde Hermann Rohrer, Karlshospital’in yeni geçici direktörü ve papaz Walter Schäfer olarak listeleniyor.

Şubat 1936’da kamu yararı için belediye birliği Karlshospital’i devraldı; 1933 yılında Kassel şehrine bakmak için kuruldu. Personel 17’den 10’a indirildi, görünüşe göre büyük ölçüde veya tamamen değiştirildi. Ana binadaki odaların ayrıntılı olarak nasıl kullanıldığı belirsizdir.

Bireysel binalar, eski ana binadan sığınaklara geçebilmek için yeraltına bağlandı. Koruyucu gözaltı bölümü varlığını sürdürdü.

YIKIM VE SAVAŞ SONRASI DÖNEM

22/23’teki büyük saldırı sırasında, Ekim 1943’te bütün binalar yıkıldı. Şehir yeniden inşa edildiğinde Weserstraße, Altmarkt’a kadar uzatıldı, tüm site dolduruldu ve eski duvarın yüksekliğine kadar hizalandı. Binanın tüm kalıntıları, ana binanın kalıntıları hariç yıkıldı.

1964 yılında şehir, araç tescil bürosu ve diğer polis departmanları için yeniden yapılanma için ilk konseptlerini geliştirdi. Ancak bu planlar paramparça oldu ve 19. yüzyılın sonlarından itibaren güney beşik güvenlik nedeniyle yıkıldı. 1978’de şehir daha sonra yoğun kamu trafiğine sahip şehir idareleri kurmayı planladı; devlet kredisi için başvuruda bulunuldu. Ancak büyük oda yükseklikleri nedeniyle tekrar kaçındı.

1995 yılında Hesse eyaleti ilk kez satılık mülk teklif etti. Kassel şehir kurma konseyi Hellweg, somut kullanım planlarından önce eski pazar ve Schützenstrasse arasındaki tüm alanın kentsel gelişimini açıklığa kavuşturmak için bir fikir yarışması veya uzman bir prosedür önermiştir. Her şeyden önce, Karlshospital’den Töpfmarkt’taki yerleşim alanına bir bağlantı kurulacaktı ve Unterneustadt’a bir yaya köprüsü de düşünülmüştü. Prosedür için yatırımcılarla iş birliği aranmalıdır. Ancak biraz sonra, ana tren istasyonunda yeni bir bina lehine polis alanının terk edilmesine karar verildi ve 1999’da devlet tüm siteyi Altmarkt’ya kadar satışa çıkardı. Kısa bir süre boyunca, tüm siteyle ilgilenen bir yatırımcı Karlshospital’i gastronomi için kullanmayı planlıyordu; genel konsept daha sonra tekrar parçalandı.

Sonuç olarak, polis sitesinde yeni bir finans merkezinin inşası ilerletildi. Karlshospital artık kendi başına satılacaktı, Kassel kenti arabuluculuk rolünü üstlenecekti: bir yatırımcı aramalı, satın alırken kısa vadeli bir ara mal sahibi olarak hareket etmeli ve yatırımcıya kendi mülkünü ekleyeceğinden emin olmalıdır. Kassel şehri daha sonra Aralık 2005 / Ocak 2006’da sınırlı bir yatırımcı yarışması düzenledi; İki hafta sonra 20 ilgili partiden soruşturma alındı. Temmuz 2006’da kazanan proje açıklandı. Diğer yarışmacılar ve projeleri açıklanmadı. Ne anıt otorite ne de anıt danışma kurulu sürece dahil olmamıştır. Investor’e satış Mayıs 2007’de gerçekleşti.

3. Ek Yapıya Yönelik Değerlendirmeler

Sanatsal, tarihi ve kentsel planlama nedenleriyle, Karlshospital listelenen bir yapıdır.

Bugün eşsiz şekli ve kalitesindeki bina, bir zamanlar şehrin büyük bölümlerini şekillendiren ve o zamanlar HessenKassel Landgra (ve ötesi) boyunca yayılan Kassel Barok’u temsil ediyor. Savaş yıkımından, yıkımlarından ve 20. yüzyıldaki değişikliklerden sonra, Kassel’de bu tarzın karakteristik bir resmini verebilen son yapıdır.

18. yüzyılın başlarından kalma bir eğitim ve reform evinin nadir bir örneği olarak, aynı zamanda Hesse’nin çok ötesine geçen yüksek (sosyal) tarihi bir değere sahiptir. Fulda’daki konumu nedeniyle, sonuçta Kassel şehir silüetinin önemli bir parçasıdır.

1889’daki değişikliklerle cezaevinin orijinal barok karakteri kayboldu ve Karlshospital’e dönüşüm bilinçli olarak 1889’dan cezaevi izlenimini kaldırmaya çalıştı. Son zamanlarda, yıkım 1943’te Karlshospital olarak kullanım aşamasını büyük ölçüde tahrip etti ve binanın iç kısmını barok çekirdek maddeye indirgedi. Bu nedenle, bu kararların her biri dikkatle tartılmalı ve tavizler verilmelidir: ilgili kullanım aşamalarının ve değişikliklerin önemi belirleyicidir.

Eşdeğerlik durumunda, bina öncelikle tarihsel gelişimin bir kanıtı olarak görülmelidir; bu özellikle mimarinin daha düşük olması ve anıt gelişiminin tarihsel gelişimde tek başına veya hepsinden önemlisi olması durumunda doğrudur. Sonuç, modern kullanım yoluyla bir güncelleme olacaktır. Başka bir durumda, restorasyonun odak noktası en önemli kullanım ve inşaat aşaması olacaktır; daha sonraki müdahalelerin veya önceki koşulların, bireysel durumlarda önemleri (muhtemelen gelecekteki faydaları) ve seçilen koşulla uyumlulukları açısından kontrol edilmesi gerekecektir.

Karlshospital’de, orijinal barok forma öncelik verilmelidir: anıt değeri öncelikle bir eğitim ve reform evi olarak ilk kullanıma ve barok tasarımın sanatsal ve kentsel kalitesine dayanmaktadır. Cezai bir kurum olarak kullanım açıkça geride kalmaktadır, o zamanın dönüşümleri sanatsal veya kentsel planlama gereklilikleri olmadan sadece uygunluk ile belirlenir. Kassel’deki kapsamlı, açıkça tanınabilir savaş imhası ve birkaç harabenin veya bina parçasının zaten korunmuş olması nedeniyle, savaşın yok edilmesi anıt değeri için de bir öneme sahip değildir.

Bu nedenle yeniden yapılanmanın sonucu şu olacaktır: barok formun bir mansard çatısı, iki cüce evi ve sıva ile restorasyonu. Anahat ve çatı eğimi özellikle önemlidir. 1889’dan önceki mevcut çizimler ve tarihi fotoğrafçılık, yapılan hesaplamalardan da açıkça görüldüğü gibi, kesin bir yeniden yapılandırmaya izin verir; böylece bir yeniden yapılanma için en önemli ön koşul yerine getirilmiştir. Ancak, barok çatı pencereleri güvenilir bir şekilde yeniden inşa edilemez; Ayrıca, mansard tabanın ileride kullanılması için çok küçük ve yeterince esnek olmayacaklardır.

Bununla birlikte, 1860’ların sonlarının yenilenmesi, düzgün bir şekilde tasarlanması şartıyla daha büyük çatı pencerelerinin de iyi tolere edildiğini gösterir. Dolayısıyla burada ayrılmış, modern bir yorum mümkün, böylece aynı zamanda inşaat önleminin güçlendirilmesi okunabilir olacaktır. Mansard çatı aynı zamanda iki katlı bir bina için de uygundur, muhtemelen ofset seviyeleri ile; olası çatı pencereleri durumunda (mansard tabanın üstünde), tasarım için genel etki de dikkate alınmalıdır.

Maliyet ve kullanım nedenlerinden ötürü, birleştirilmiş pencerelerden vazgeçilmemesi gerekiyorsa, en azından duvarların aksi halde boyanması ile dağıtılarak en azından bir sonraki önlem olarak tanınabilir hale getirilmelidir. Şehir tarafında, en azından zemin katta, eski taraftaki ritmin tamamen restorasyonu arzu edilir, bu da ek açıklıkları nehir tarafına göre daha basit bir şekilde örterek elde edilmesi daha kolaydır.

Konutu geri yüklerken, merkezi eksenin yanındaki en az iki pencere üst kata ve binanın sağ yarısındaki ek pencereye yerleştirilmelidir. Unutulmamalıdır ki, 1927/28 yıllarındaki ek pencereler, iç mekanın yeni, daha küçük bir bölümü nedeniyle esas olarak gerekliydi, böylece penceresiz odalar oluşturulmadı. Bununla birlikte, orijinal geniş salonlar genellikle gelecekteki genişleme durumunda tutulması gerektiğinden, onları kullanmaya gerek yoktur.

Binanın şehir tarafındaki etkisi için, izleyiciyi cepheye mümkün olduğunca yakınlaştırmak ve net bir görüş almak önemlidir; en iyisi, Weserstrasse ve Karlshospital arasında, binayı yoğun federal otoyoldan koruyabilen ve çekici bir avlu durumu yaratabilecek bir gelişme olacaktır. Basit bir yol ağaç dikmek olacaktır.

Orijinal envanter büyük ölçüde içeride korunur. İki büyük salondaki mimari formlar ve Kassel barokuna örnek olan barok ana merdiven burada özellikle önemlidir; elde edilen alçı ayrıca merdiven boşluğunda ve salonun önündeki orijinal renk şeması hakkında açıklama yapılmasına izin vermelidir. Bununla birlikte, orijinal anlamda yeni merdivenlerin yerini alacak olan en üst kata kadar olan mimari olarak garip merdiven, önemsiz değildir, 19. yüzyılın sonlarından gelen armatürler kaldırılmıştır.

YARIŞMA SÜRECİ

Altmarkt’ta yeni bir finans merkezinin inşasının bir parçası olarak Karlshospital, özel bir yatırımcıya sembolik bir fiyata satılacaktı. Hessen Eyaleti bu yenileme maliyetlerine 3.0 milyon avro katkıda bulunacaktı. Kassel kenti yatırımcılar için sınırlı bir rekabet yaratarak, uygulanabilir bir kullanım konsepti sundu. Yarışma Aralık 2005’te başladı ve son teslim tarihi 25 Ocak 2006’ydı. Taslaklar komisyona sunuldu ve 19 Temmuz’da yerel basın yarışma kazananını duyurdu. Sprengwerk / vakıf 5+ ofisi ile girişimci Gerhard Fels arasında ortak bir proje ihaleyi kazandı.

Konsept, binaya iki katlı bir ek ile ofislerin, yaşam alanlarının ve yemek alanlarının karışımını öngörüyor; Weserstrasse’deki ilgili alanın sadece park yerleri için kullanılması gerekliliğini ifade ediyordu. Bu konsept şehir planlama ofisi, bina ve planlama komisyonu ve emlak komisyonu tarafından onaylandı.

KAZANAN TASARIM VE ANIT KORUMA

Bina tekrar kullanılacak olsa da, görünüm önemli ölçüde değişecekti. Sorun, bu yaklaşımın kültürel anıt için uygun olup olmadığıydı.

Yapının anıt değeri her şeyden önce orijinal barok tasarımı kalitesinde ve orijinal amaç olarak bir eğitim ve reform evi olarak görülüyordu. Bir diğer önemli husus, savaş sonrası dönemin kapsamlı yıkımından sonra Karlshospital, Kassel kentinde Kassel Baroğunun tipik tasarımlarını (katı eksenellik, basit sıva cepheleri, cüce evli mansard çatısı vb.) temsil edebilen tek bina olmasıdır.

Anıtın önemli özelliklerini çalıştıran bir çözüm, barok görünümü temelden geri yüklemeyi amaçlamalıdır. Her şeyden önce bu, mansard çatısının eski boyutlarına geri yüklenmesi anlamına gelir ve bu sebeple çatı katındaki çatı pencereleri eksenelliği barındırmalı ve eşit olarak tasarlanmalıdır. İki konutun orijinal haliyle restore edilmesi ve cephelerin tekrar sıvanması gerekiyordu. Eski pencere düzenlemesi ile katı taslak, özellikle yakın görüş için önemli olan şehir tarafında mümkün olduğunca geri yüklenmelidir.

Çatının büyük hacmi, burada loftlar için istenen yaşam alanını barındırmak ve aynı zamanda gömme seviyelerle çalışmak için ilginç olanaklar sunuyordu. Bu, ilginç manzaralara sahip modern daireler oluşturmak için kullanılabilirdi.

İçeride, bitişik odalara sahip salonların temel yapısı korunmalı ve oranların eski haline getirilmesi için yıkılan kemerler dizisi (kesinlikle modern unsurlarla) gösterilmelidir. Kapı panelleri ve salonların dar kenarlarının tasarımı gibi iç mimarinin kalıntıları özellikle önemlidir. Eski ana merdivende, 19. yüzyılın sonlarından kalma çatı merdivenlerinin yerini varillerin orijinal düzenlemesi alacaktı.

Bu yüzden amaç, anıtın önemli özeliklerini incelemek olmalıdır. Bunun için gerekli olan eklemeler bir yeniden yapılanmanın kanıtı olarak tanınabilir ve bu şekilde belgelenebilir.

4. Ek yapının tasarım anafikirlerine yönelik değerlendirmeler

Barok harabe Karlshospital’in dönüştürülmesi ve genişletilmesi, Fuldauf’un kentsel ortamının iyileştirilmesinin önemli bir parçasıdır. Kullanım konsepti, mevcut catering, stüdyo ve ofis alanı ve üst katın iki katı için yüksek kaliteli ofis alanı ve daireler sunmaktadır.

Bugün, Impuls Social Management, MT Melsungen veya omnica gibi birçok şirket Karlshospital’de bulunmaktadır. Zemin katta bir restoran da bulunmaktadır.

Mevcut binadaki odalar tarihi atmosfer ile karakterize edilirken, katların çatı terasları, çatı bahçeleri, mantık ve balkonlar gibi çeşitli açık alan türlerinden ve nehir manzarasından faydalanmaktadır. Uzantının cephesi, malzeme seçimi ve tasarım dili aracılığıyla listelenen bina ile kasıtlı bir kontrast oluşturur.

5. Örnek Yapının Tarihi Çevrede Yeni Yapı Kavramı Bağlamında Değerlendirilmesi

Binanın ve bireysel cephe açıklıklarının eklenmesinin, tarihi yapıya ve binanın oranlarına çok fazla müdahale ettiği eleştirilmektedir. Özellikle tarihi bina stokunun %80’inden fazlasının bombalama savaşına kurban gittiği bir şehirde, mevcut bina stokuna özel dikkat gösterilmesi gerekiyordu. Öte yandan, binanın altmış yılı aşkın bir süredir ilk kez tekrar kullanılabileceği kabul edilmektedir. İçeride, batı tarafındaki büyük salonlar, mimari ve tarih açısından özel bir özellik olarak görülmesi gereken kayıp olarak görülmelidir.

Renk vurgusu ve geniş yüzey tasarımı, binanın tarihi çekirdeğiyle güçlü bir kontrast oluşturur, ancak orijinal mansard çatının yüksekliğine ulaşılamaz. 19. yüzyıldan beri cephe tasarımındaki değişiklikler ve tarihi sıva eksikliğinden dolayı, orijinal mimari yapı artık tanınmaz. Ayrıca, binanın, bina hizmetlerini gizlemeyi amaçlayan çeşitli pavyonlardan sokak tarafından görünümü sadece sınırlı bir ölçüde mümkündür.

Tarihi dokuya getirilen yeni yapı eki, yeni binanın, var olan eski yapıyı kontrast oluşturarak domine etmesiyle ortaya çıkmıştır. Yapılanacağı çevrenin ortaya koyduğu girdilerden bağımsız olarak kurgulanmıştır. Burada önemli olan, yeni ek yapının taklitten kaçınmış olması, kendisini ifade edebilen ve aynı zamanda da tarihi dokuyu önemseyen, ona saygı gösteren bir tavır içerisinde üretilmiş olmasıdır. Tarihi çevrede yeni yapı yapma sanatı, çevrenin sunduğu referanslarla yola çıkış noktasını yakalayabilse de , diğer taraftan çok daha yoğun bir uğraş, tarih bilinci ve düşünme gerektirmektedir.

6. Sonuçlar

Sonuç olarak;

Tarihi çevreler ve tarihi yapıların günümüz koşullarına uyum sağlayabilmeleri için çeşitli onarımlardan geçmelidirler. Ancak bu şekilde kullanımlarının sürekliliği sağlanabilir ve günümüz mekan kavramının ihtiyaçlarını kapsar bir hale getirilebilir ve yaşanılır hale gelir.

Karlshospital, çeşitli dönemlerde farklı işlevler amacıyla kullanılmış ve günümüze kadar ulaşmıştır. Savaşlar sebebiyle hasarlar almış, bir süre boş bırakılmış, ancak günümüze kadar varlığını kısmen de olsa koruyabilmiştir. Çeşitli zamanlarda bakım ve onarımlar da geçirmiştir.

Son yenileme çalışması ile yapıya bir ek yapılmıştır. Ek yapı tarihi yapıya kontrast (zıt) bir yaklaşım diliyle ele alınmıştır. Mevcut binadaki odalar tarihi atmosfer ile karakterize edilirken, katların çatı terasları, çatı bahçeleri, mantık ve balkonlar gibi çeşitli açık alan türlerinden ve nehir manzarasından faydalanmaktadır. Uzantının cephesi, malzeme seçimi ve tasarım dili aracılığıyla listelenen bina ile kasıtlı bir kontrast oluşturur.

Tarihi yapıların özgün işlevini kaybetmesi ya da bu işleve artık cevap vermemesi, binaların yeniden işlev kazandırılmasının nedeni olmaktadır. Özgün işlevini kaybeden ya da fonksiyonel olarak kullanılmaz hale gelen yapılar terk edilirler ve bu durum tarihi değerlerimizi kaybettirmektedir. Tüm nedenler birleştirildiğinde yapılara tekrar fonksiyon kazandırılarak kullanılması, yapıların günümüze taşınması, dolayısıyla geleceğe taşınması anlamını taşımaktadır.

7. Kaynakça

https://de.wikipedia.org/wiki/Karlshospital
http://www.foundation-kassel.de/Architekten/Projekte/Kultur/Karlshospital
https://peyzax.com/tarihi-cevrede-yeni-yapi-nimet-akbiyik/
http://www.presche-chr.de/christian/KarlshospitalAktuell.htm
Christian Presche, Das Karlshospital in Kassel,

Kassel 2007, 3. verbesserte Fassung, 2011

Konunun Yorumları
Elif Öfkeli 1 Temmuz 2020

Ülkemizde de bu şekilde yeniden fonksiyon kazandırılmış yapılar mevcut mudur? Bu durum işlevselliğini yitirmiş olan yapılar içinde yeniden bir fırsat çıkarıyor.

Kürşad 18 Ağustos 2020

Evet, işlevini yitirmiş yapıların ülkemizde de sıklıkla dönüştürüldüğünü görüyoruz. Örneklendirmek gerekirse dini yapılar (cami-klise), konaklama tesisleri (iş hanı-otel), Eğitim yapıları (alışveriş merkezi – okul) ve katlı otoparklar ile hastanelerin dönüşümü de ön plandadır.

Sizde Yorum Yapın