dda mimarlık hizmetleri   Ahşap Sandalye

Su Yalıtımı ve Zararları Nedir? Nasıl Yapılır?

Serilerek uygulanan su yalıtımı (membran)

Geçmişten günümüze yapılan inşaatlarda bir takım sorunlar, bozulmalar ve hatta doğal şekillerde yıkılmalar görürüz, yapı cephelerinde oluşan bu sorunlar temellerde de daha ciddi şekillerde görülebilmektedir.

Günümüz yapılarının büyük kısmını betonarme inşaatlar oluşturur, betonarme yapılarda asıl amaç kütleyi bir takım yüklere karşı korumaktır. Bu yükler basınç ve çekmedir. Beton kısım basınca içerisinde yer alan çelik donatılar ise çekme kuvvetine karşı koymaktadır. Bu iki malzeme her ne kadar bu amaca hizmet etse de doğal koşullarda etkilendiği, bozunduğu bir takım olaylar vardır.

Fiziksel tehlike boyutuna baktığımızda en büyük etken sudur, mühendisler çeşitli değerleri deprem, rüzgar, toprak itkisi vs. hesaplayarak uygun projeyi çıkartırlar fakat bu değerler ne yazık ki ilk günkü gibi kalmamakla beraber uygulamada doğru yapılmayan yalıtım detayları ve işçilik hatalarından dolayı yapının cephesiyle birlikte ortalama dayanım süresini %90’a kadar kısaltabilmektedir.


Su Yalıtımı Nedir?

Yapının suyun negatif yönde etkisinden uzaklaşması için yapının gerekli kısımlarını membran veya sürülebilir malzemeler ile korunması işlemidir.

Su moleküllerinin bağlanma enerjileri vardır bu da kapiler ilerlemeye neden olur, günümüzde bitkiler bu sayede suyu doğal şekilde emebilmektedir. Bitkilerde oluşan pozitif durum yapılarımız için mümkün değildir. Betonda ilerlemeye başlayan su yapımızda çok ciddi hasarlar meydana getirir. Bu durum yalnızca taşıyıcı strüktür için geçerli olmayıp cephede kullanılan ince işçiliklerinde hasar görmesi ile sonuçlanmaktadır.

Su Yalıtımı Nerelerde Uygulanmalıdır?

Su yalıtımının uygulanacağı alanları ve mekanları mimarlar belirler, günümüzdeki projelerin büyük kısmında maalesef yapıdan gelecek kar oranı gözetildiğinden dolayı yalnızca görünen detaylar ön plana alınmaktadır. Uygulama sırasında yapı denetim firmalarından olur alabilmek için ne yazıkki yalnızca temel bohçalaması (temel su yalıtımı) yapılmaktadır, bu durum hem güvenlik hemde estetik bir cephenin korunması için çok yetersiz bir önlemdir.


Su yalıtımı temelde, çatılarda, teraslarda, balkonlarda, banyolarda, tuvaletlerde ve yıkananabilen tüm mekanlarda (çekirdek,kat holü vb.) muhakkak yapılmalıdır.

Yalıtım malzemesinin çeşidi ve ne kadar uygulanacağı ise çalışma yapılacak yüzeyin kullanım amacına (fonksiyonuna) göre değişmektedir. Su yalıtım malzemesi temel olarak 2 şekilde ele alınır;

1-Sürülerek uygulanan su yalıtımı


2-Serilerek uygulanan su yalıtımı olarak sınıflandırılabilir.

Serilerek Uygulanan Su Yalıtımı

Sürekli su teması olan teras, temel gibi yüzeylerde serilerek uygulanan (membran) su yalıtımı kullanılır. Serilerek uygulanan su yalıtımında en az iki kat uygulamak esastır. İlk yüzey kaplamasının ardından yapılan sarıma dik olarak ikinci kaplama yapılmalıdır. Üzerine eklenecekse tekrar dik şekilde devam etmelidir. Uygulama sırasında membranların birleşim yerleri pürmüz ile yakılarak eritilir ve daha iyi yapışarak geçirimsiz yüzey elde edilmeye çalışılır. Ek olarak banyolarda bir duşakabin sistemi kullanılmıyor ise ilgili izdüşüm alanının membran ile yalıtılması tavsiye edilir. (Gider kapağı ile birleşim noktasına dikkat edilmelidir.)

Sürülerek Uygulanan Su Yalıtımı

Sürülerek Uygulanan Su Yalıtımı

Korunacak alana gelebilecek su yoğunluğunun daha az olduğu alanlarda, iyi kaplamalar ile korunmuş (seramik vb.) yüzeylerde veya mebran uygulamalarının işçiliğinin zorlayacağı alanlarda sürülerek yalıtım uygulaması yapılmaktadır. Sürülerek uygulanan su yalıtımının banyo, tuvalet veya balkonlarda kullanılması uygundur. Pratik uygulama imkanının olması nedeni ile sıklıkla tercih edilmektedir.

Projelerde Su Yalıtımı Nasıl Gösterilir?

Mimari projelerde plan paftalarında su yalıtımına yer verilmez. Kalınlık olarak 1cm altında olduğu için gerçek kalınlığı yerine (4mm) pafta ölçeğinde kendini gösterecek şekilde bir kalınlık verilmelidir (*12mm).

*Detay ölçeğine göre temsili kalınlık gösterilmelidir.

KESİKLİ ÇİZGİ ŞEKLİNDE KALINLIKLI OLARAK GÖSTERİLİR

Su yalıtımı ile ilgili projenizde veya uygulamalarınızda karşılaştığınız zorluklar hakkında düşüncelerinizi yorumlarda, sorularınızı soru sistemi üzerinden yazabilir ve sorabilirsiniz…


Konu hakkında henüz bir yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapmak ister misiniz?

Sizde Yorum Yapın