dda mimarlık hizmetleri   Ahşap Sandalye

EPS Blok Nedir? Yalıtımlı Duvar Malzemesi

Eps blok, yapıların duvarlarında kullanılan ısı ve sese karşı yalıtım sağlayan temel olarak beton ve eps parçacıklarından oluşan yapı malzemesidir. Boyutları 600×300 mm2 taban alanı olmak üzere 100, 150, 175 ve 200 mm yüksekliğine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.

EPS Blok malzemeleri standart dörtgen formlarda olabileceği gibi birbirine geçmeli şekli ile karşılıklı iki yüzeyi levhalı tasarımları da mevcuttur. EPS Blok malzemesini diğer yapı malzemelerinden ayıran temel özelliği yalıtım değerinin yüksek olmasıdır. 3 ve 5 cm yüksekliğindeki halleri kendi başına ısı yalıtım malzemesi olarak kullanıldığı söylenmektedir.

İçerdiği bileşenleri detaylandırmak gerekirse eps, çimento, agrega ve organik solüsyonlar olarak söylenebilir.


  • %64 Çimento,
  • %16 Yakıt Külü,
  • %16 Agrega,
  • %2 Eps,
  • %2 Solüsyonlar

EPS Blok malzemesi üzerinde aşağıda okuyabileceğiniz şekilde performans analizi yaptık.

EPS Blok Isı Yalıtımı

Bildiğimiz üzere EPS malzeme iyi bir ısı yalıtım malzemesidir, içerdiği diğer bileşenler ise ısı yalıtım malzemesi değildir. EPS Blok malzemesinin ısı yalıtım değeri incelendiğinde 10 cm yüksekliğinde 0,089 W/mK 20 cm ise 0,080 W/mK olduğunu görmekteyiz, 0,060 W/mK ve altı değerleri ısı yalıtım malzemesi olarak kabul edilir.

Dolayısı ile bir ısı yalıtım malzemesi performansı yoktur. Ancak bir gaz beton ile kıyaslanacak olursa çok daha iyi performans verdiği göz önünde bulundurulmalıdır. Yapılarda bu değerler tercih sebebi olabilir…


EPS Blok Su Çekme Oranı

Hafif olmasının yanı sıra su çekme oranını kontrol ettiğimizde oldukça az olduğunu gördük, suyu az çekme özelliği diğer malzemelere göre yine tercih sebebidir.

EPS Blok Yangın Performansı

Ateş ile temasında içerisindeki EPS parçacıklarında erime olayı görülsede alevlenme olayı gözlenmemiştir. (A1) Yangına karşı dayanaklıdır.

EPS Blok Ses Yalıtımı

Ses yalıtımı özelliği olduğu söylense de bu yönde bir belgeye ulaşamadık. Eps ve içerdiği diğer bileşenlerin ses yalıtım özelliği olmadığından bu konuda pozitif bir değerlendirme yapılması oldukça güçtür.


Kapı geçişlerinde lento görevi ile kullanılabilen donatılı tasarımlarının da olduğunu ve diğer duvar malzemelerine göre oldukça performanslı olduğunu söyleyerek yazımı sonlandırıyorum, malzeme hakkında yorumlarınızı bekliyorum… 🙂

Konunun Yorumları
Hasan Özmen 23 Ağustos 2020

Üzerinde yalıtım uygulamaya gerek var mı yada file çekmeye?

Kürşad 23 Ağustos 2020

Merhaba Hasan,
Eps blok, yalıtımı 0,065 W/mK değerinin üzerinde olduğu için bir yalıtım malzemesi olarak kabul edilemez. Bu sebeple bölge şartlarında yalıtım ihtiyacı var ise üzerine mutlaka yalıtım yapılmalıdır.

Kıyaslamak gerekirse gaz betona göre çok daha iyi yalıtım sağlar, bazı bölgelerde gaz betonun dışına dahi yalıtım yapılmadığı düşünülürse eps blok’a da yapılmayabilir. Malzemenin kesinlikle kendi başına yalıtım malzemesi olamayacağını hatırlatarak bölge şartlarına göre ilave yalıtım tercih etmeyebileceğinizi söyleyebiliriz.

File durumu için yine kıyaslarsak gaz beton uygulamasında V şeklinde çatlakları önlemek için duvar yüzeyinin tamamına file uygulanmalıdır. EPS blok malzemesinde ise yalnızca kolon ve kiriş gibi farklı malzemelerin birleştiği bölgelerde file uygulanması yeterli olmaktadır.

Murat altan 1 Nisan 2023

Merhaba Kürşad kardeşim. Ben Danimarkada duvar ustasıyım ve buradaki şartnameleri, kanunları biliyorum. Ama Türkiyemizde bu işler nasıl oluyor bilmiyorum. Burada 90-100 cm bir temel eşilir. İçine hiç bir demir donatı konmadan beton dökülür ve üstüne aşağıda linkini verdiğim malzemelerden biri ile yaklaşık olarak 30 cm toprak zemin üzerine çıkacak şekilde 1 ya da 2 sıra örülür. Bu malzemenin dışına su geçirgenliği olan ya da olmayan basit bir sıva yapılır. Evin temeli bundan ibarettir. Ana giriş olarak tüm su, kanalizasyon ve elektrik bağlantıları yapılır. Evin tabanının tamamı 300 mm eps ile doldurularak düz bir zemin üzerine, bilahare yerden ısıtma boruları her yerinki döşenir. Ve de en son 10-12 cm kalınlığında bir beton atılarak evin su basmanı dahil tüm temel işlemi bitmiş olur. İlk linkte yaklaşık 6 sene önceki bir ev yapım aşamalarını görebilirsin ki BR2020 isimli kanunla 2020 yılında bazı hususlarda değişiklik oldu. Genel manada iç duvar 10-15 cm kalınlığında gazbeton duvar elementleri ya da 10-15 cm kalınlığında elementlerden örülerek yapılır. İç duvar bittiğinde kapı, pencere takılır ve çatı bu iç duvara biner. Arasına filmde 150 mm taşyünü konuyordu. Şimdi yeni kanuna göre 300 mm taşyünü konuyor. Sonra da tuğladan dış duvar örülüyor. Hiç bir kolon, kiriş, betondan döküm vs yapılmaz.Benim sana sorum aynen bu şekilde bir ev yapmak ister isem ben memlekette durum nedir? Benim düşündüğüm tek değişiklik dış duvar yapmayıp, aradaki izoleyi de 150 mm kalınlığında sert taş yünü üzeri sıva. Memleketteki kanunlar ışığında böyle bir evin izninde sıkıntı olurmu? Olur ise nasıl değişiklikler gerekir?

Sizde Yorum Yapın