dda mimarlık hizmetleri   Ahşap Sandalye

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir? Nereden Alınır?

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Enerji Kimlik Belgesi (EKB), Binalarda kullanılan tüm enerji miktarını yıllık Kw cinsinden ifade eden, yapının performans sınıfını ortaya çıkaran kanunlarla düzenlenmiş bir belgedir.

Performans sınıfı A harfinden G harfine kadar ayrılmış olup, yapının elektrik ve ısıtma enerjisine göre değişkenlik göstermektedir. Temel olarak binanın, kapıların ve pencerelerin ısı yalıtımına ve aydınlatma araçları ile ısı araçlarının verimliliğine bakılarak düzenlenir.

Enerji Kimlik Belgesi Almak için Ne Gerekir?

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almak için tapu belgesi ve belediyeden alınabilen mimari ve ısıtma projesi* gereklidir. Mimari proje olmadan hesaplamanın yapılması mümkün değildir. Herhangi bir daire sahibi belediyeye tapusu ile giderek projeleri isteyebilir, bu işlem belediye tarafından ücretlendirilebilir.


*Bazı firmalar 2 belgeyi yeterli görür ancak Mimari, Statik, Mekanik, Elektrik Aydınlatma ve Isı Yalıtım Projelerinin eksiksiz bulunması zorunludur. Bu sebeple belediyeden tamamını almanız tavsiye edilir.

Projeler toplandıktan sonra enerji kimlik belgesi almak için firmalara gidilir. Bu firmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafınca yetkilendirilmiştir. Hizmet veren kuruluşlar enerji kimlik belgenizi BEP-TR yazılımı ile ilişkilendirerek düzenlemektedir.

Enerji Kimlik Belgesi Zorunlu Mudur?

Enerji Kimlik Belgesi 50 m2’nin üzerindeki yeni yapıların tamamında, eski* yapılarda ise 1 ocak 2020 tarihine kadar alınmalıdır, zorunludur. Kapsam dışı kalan bazı yapılar mevcuttur. Eğer fabrika, depo, atölye vb. alanlarda ısıtma sistemi bulunmuyor, ihtiyaç duyulmuyorsa EKB almanın zorunluluğu yoktur. (*2011 yılı öncesine ait yapılara eski yapılar denir.)


Detaylı olarak enerji kimlik belgesinin zorunlu ve muaf olduğu birimler listelenmiştir.

Enerji Kimlik Belgesinin zorunlu olduğu yapılar;

Konutlar, Ofisler, Eğitim Binaları, Sağlık Binaları, Oteller, Alışveriş ve Ticaret Merkezlerinin EKB alması zorunludur.


Enerji Kimlik Belgesinin muaf olduğu yapılar;

Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürüten, Planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan, 50 maltında binalar ile Seralar, atölyeler, Münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar, Belediye sınırları dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1000 metre kareden az olan binaların EKB’den muaftır.

Enerji Kimlik Belgesinde Neler Bulunur?

Enerji kimlik belgesinde 7 farklı alan bulunur bunlar sırasıyla Bina hakkında bilgilerden, firma bilgilerine kadar devam eder.

Enerji kimlik belgesinin döküm halidir.

1-EKB Bina Hakkında bilgiler

Enerji kimlik belgesi üzerinde binanın tipi, inşaat yılı, kapalı kullanım alanı, ada/ parsel, adres bilgileri ile birlikte bina sahibinin adı soyadı, adresi bulunur.

2-EKB Enerji Performansı

Enerji kimlik belgesinde sonucu vurgulayan önemli kısımdır. Yapının A ile G arasında enerji kWh/m2 cinsinden yıllık performans sınıfını belirtir.

3-EKB SEG Emisyonu

Enerji kimlik belgesinde çevreyi ne kadar kirlettiğini görebileceğiniz karbon emisyon miktarını görebilirsiniz. A ile G arasında kg CO2/ mcinsinden salınan miktarı gösterir.


4-EKB Yenilenebilir Enerji Kullanım Oranı

Enerji kimlik belgesinde bulabileceğiniz bir diğer durumda yapının güneş, rüzgar, toprak ısısı vb. yenilenebilir enerji kaynaklarından ne kadar faydalandığıdır, % olarak belirtilir.

5-EKB Yıllık Enerji Tüketim Tablosu

Enerji kimlik belgesinin ısıtma, sıhhi sıcak su, soğutma, havalandırma ve aydınlatma parametreleri arasındaki sonucunun son tespit olarak aktarıldığı alandır.

6-EKB Açıklama Kısmı

Enerji kimlik belgenizi düzenleyen firmanın yapınız hakkında eklemek istediği özel notlardan oluşan bilgilendirici alandır.

7-EKB Firma Bilgileri

Enerji kimlik belgenizde son olarak belgenin numarası, veriliş ve geçerlilik tarihi ile düzenleyen çalışanın adı soyadı, firması ve kayıtlı olduğu oda sicil numarası ile imzası yer alır.

Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama

Enerji kimlik belgenizi sorgulamak artık çok kolay. E-devlet üzerinden oturduğunuz, sahibi olduğunuz yapının enerji kimlik bilgisini hemen sorgulayabilir ve görebilirsiniz. Özellikle satış ve kiralama için gerekli olan EKB belgesini e devlet üzerinden temin edebilirsiniz. E-devlet üzerinden enerji kimlik belgesini sorgulamak için tıklayabilirsiniz.

Konu hakkında henüz bir yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapmak ister misiniz?

Sizde Yorum Yapın