Akademisyen Olmak İçin Gerekenler – TAM REHBER
Türkiye’de akademisyen olmak için neler yapmalısınız? Bir kişinin akademisyen olması için gerekli özellikleri nelerdir? Akademisyen olmak için nasıl çalışmalıyım? vb sorularınızın cevaplarına bu rehberimizde detaylıca yer verdik.
Üniversitelerde Akademisyen Olmak
Akademisyen, Üniversitelerde ülkenin gelişimine hem araştırma, geliştirme yaparak katkı sunmakla, hem de gelecek nesiller olan öğrencilere yön vermekle görevlidir.
Günümüzde eğitmenlerin bir kısmı iki görevi tam olarak dengeleyememektedir. Örneğin; sürekli dergilerde makale yayınlamasına karşın derslerindeki metotları geliştirmemektedir. Eski anlatım tekniklerini günümüz koşullarında terk etmek ve yeni stilleri keşfetmek gereklidir.
Akademisyen olmak yorgun günler ve uykusuz geceler demektir. Örneğin; Öğrenciler için oluşturacağınız çalışmalar yapmanız gereken araştırma çalışmalarının zaman zaman önüne geçecektir. Haftalık planlarınızı disiplinli şekilde yönetmeli ve uygulamalısınız. Çalışma üçgeni ev, üniversite ve yakın çevresinde kurulacağı için yaşam şeklinin de bu çerçevede oluştuğu söylenebilir.
Akademisyen Olmak İçin Şartlar
Ekonomik olarak diğer meslek gruplarına oranla daha iyi bir düzeyde olan akademisyenlik bu özelliği sebebi ile tercih nedeni olmaktadır. Peki maddi kısmı geride bırakırsak akademisyen olmak için gerekenler nelerdir?
- Lisans mezunu ve Yüksek Lisans yapmış olmak.
- Not ortalamasının yönergelere uygunluğunu sağlamak.
- ALES 70 üzeri ve YDS 50 üzeri not almak.
- Bilimsel makaleler hazırlamak ve araştırma yapmak.
Bu şartlar akademisyenlik için gereken temel gereksinimlerdir. Fakat bunlar ile birlikte bir akademisyenden beklenen şartlarda vardır.
- Öğrenciler ve diğer çalışanlar ile güçlü ilişki kurmak.
- Adil ve objektif değerlendirme yapmak.
- Sürekli güncel kalmak ve yeniliklere açık olmak.
- Yeni eğitim metotlarını takip etmek ile anlatımı güçlendiren içerikler üretmek. Örneğin; Animasyon, şemalı anlatım paftaları, 3D Modeller…
- Disiplinli olmak ve çevresine hissettirmek.
- Akıcı konuşmak fakat anlaşılırlığı bozmamak.
Akademisyenlik İçin Not Ortalaması
Not ortalaması çok önemlidir. Üniversitelerde daha önce düşük notlar almış olabilirsiniz. Fakat düşük notlu derslerinizi tespit ederek tekrar sınavlara girebilir ve not ortalamanızı yükselterek akademisyen olma şansınızı oldukça arttırabilirsiniz.
Üniversiteler yönergelerinde not ortalamalarını açıkça belirtir. Akademisyen olmak için 2,50 ile 3,00 arasında bir notunuzun olması gereklidir. Bu ortalama değerler temel barajı aşmak içindir ancak yeterli değildir.
Son yılların analizine baktığımızda 3,50 ortalama ve üzeri notlara sahip olan adayların şansının daha düşük olanlara göre oldukça yüksek olduğunu açıkça görebilirsiniz. Değerlendirmelerde ana ortalamanızın %25’i etki edeceğinden dolayı mutlaka eksikliklerinizi tespit etmeli ve çalışarak tekrar sınavlara girmelisiniz.
Akademisyen Olmak İçin Ne Yapmalı?
Türkiye’de akademisyen olmak için yukarıda anlatıldığı gibi azimli ve çalışkan olmalısınız. Her şeyden önce bu mesleği gerçekten istemelisiniz. Hedef kitlenizde ülkemizin geleceğinin olduğunu açık şekilde görmeli ve her daim bu amaç doğrultusunda ilerlemelisiniz.
Lisans eğitimini tamamladıktan sonra ALES’e girerek Yüksek Lisansa başvurmalısınız. Başvuru için gereksinimleri karşılıyorsanız 2 sene eğitimi tamamlamalısınız. Eğitim sırasında akademisyenliğe başvurmalı ve araştırmalar yapmalısınız.
Akademisyen Olmak İçin Yaş Sınırı Var mı?
Hayır, akademisyenlik için herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Bazı haber kaynaklarında 35 yaş sınırı olduğu iddia edilsede bu haberler yalanlanmıştır. Ancak erkek adaylar için üniversite yönetimince askerliğini tamamlamış olması istenmektedir.
Akademisyen Seviyeleri Ve Maaşları 2021
Üniversitelerde yer alan akademisyenlerin unvanları ile mesleklerinin açıklandığı geniş listeyi inceleyerek maaşlarını da görebilirsiniz.
1-Araştırma Görevlisi
Yetkili kişilerce verilen görevleri yerine getiren, araştırma ve deneylere yardım eden fakat belli koşullarda ders verebilen kişidir.
Araştırma görevlileri dersler için içerik hazırlayabilir, sınavlarda öğrenciler için gözetmenlik yapabilir ve ancak diğer eğitmenlerin olmadığı durumlarda ders verebilir.
Yeni başlayan bir akademisyenin (araştırma görevlisi) 2021 yılı için alacağı maaş 7,500 TL’dir.
2-Doktora Öğretim Üyesi
Araştırma görevlisi olduktan sonra alanınızda bitirme tezi hazırlayıp bunu çeşitli internet ve dergilerde yayınlayarak kadroya girebilirsiniz. Önceden yardımcı doçentlik olarak geçen bu bölüm yeni ismi ile doktora öğretim üyesi olarak geçmektedir.
3-Doçent
Doktora öğretim üyesi olduktan sonra hız kesmeden araştırma yapmalı ve ders vermeye devam etmelisiniz, çalışmalarınız sürekli olarak size bir puan kazandıracaktır. Elde ettiğiniz puanlar istenen düzeyde ise portfolyonuzu veya çalışmalarınızı bir araya getirerek rektörlüğe iletmelisiniz.
Gönderdiğiniz çalışmalar komisyon tarafından incelenir ve yeterli bulunursa mülakat hakkı kazanırsınız. Yök tarafından kadro açılması ve beraberinde mülakattan başarılı sonuç alırsanız doçent olmuş olursunuz.
10 yıl deneyimli bir doçent 2021 yılı için ortalama 9 bin TL maaş almaktadır.
4-Profesör
YÖK tarafından profesör adayları için kadro açılırsa doçentlik döneminde yaptığınız çalışmalar aynı şekilde puan olarak toplanır. Puanlarınız ile herhangi bir mülakat olmadan başvurabilirsiniz.
Deneyim süresine değişkenlik göstermekle birlikte 2021 yılı için bir profesör 11-14 bin TL arasında maaş almaktadır.