dda mimarlık hizmetleri   Ahşap Sandalye

Ekranın Zararlarından Gözlerinizi Koruyun

Mimarların, öğrencilerin ya da uzun süre bilgisayar kullanmak zorunda kalan herkesin göz sağlığını koruması için yapması gereken basit çözümlerden bu yazımızda bahsedeceğiz.

Bilindiği gibi teknolojinin hayatımızda iyiden iyiye yerleşmesi ve hayatımızın en önemli araçlarından biri haline gelmesiyle birlikte günlük hayatımızın büyük bölümünü ekranlarda geçirmeye başladık. Ekranların işlerimizi kolaylaştırmasının yanında uzun süreli kullanımda göz yorgunluğu, göz batması, göz kanlanması, bulanık görme, göz kuruluğu, gibi birçok sağlık sorunları görülmeye başlandı. İşte bu sorunlardan kaçınmak ve tedbir almak için basit çözümlerle dikkat edilmesi gereken kurallar birlikte inceleyelim.

Gelelim bu tedbirlere:

Görme açısı ve oturuş pozisyonu çalışmaya uygun olmalı bilgisayar ekranı göz hizasının 20 ile 30 derece arasında altında olmalı. Ekrana çok yaklaşmamalı, 50-60 santimetre mesafeden bakmalıyız. Ayrıca dik durmak sırt kasları ve omurilik sağılığı açısından oldukça faydalı olduğu gibi beyine giden oksijeni de arttıracak daha uzun süreler sıkılmadan çalışabilmenizi sağlayacaktır. Laptoplarda ise bilgisayarın altına kitap konularak ekran yüksekliğini arttırılabilirsiniz.


Ekran parlaklığınızı azaltın mümkün olduğunca düşük seviyelerde ve rahat edeceğiniz şekilde kullanma gayret edin. Göz kanlanmalarının ve uykusuzluk sorununun başlıca sebebi ekran parlaklığıdır.

Mavi ışık diğer büyük tehlikedir. Ekranlardan yayılan mavi ışık yüksek frekans ve çok enerji yaydığından gözleri oldukça yormaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu melatonin hormonunun salınımını azalttığı ve uykusuzluğa yol açtığı da saptanmıştır. Mavi ışığa karşı tedbir almak oldukça basittir. Gece ışığı ayarlarından bunu azaltmak ve değiştirmek mümkünken tavsiye edeceğim uygulama ise F.lux (https://justgetflux.com) Bu uygulama ile mavi ışığı azaltabilir, havanın kararmasıyla monitörün renk sıcaklığını hissettirmeden daha da düşürebilirsiniz. Bu sayede havanın aydınlığına göre renk ayarı yapabilirsiniz. Ayrıca telefon gibi diğer ekranlarda aynı ayarları yapmanız göz sağlığınız için oldukça faydalı olacaktır.

Not: Ekranı biraz sarartsa da kısa sürede alışıldığı için pek hissedilmemekte. Ancak görsel düzenlerken ve pafta hazırlarken renklerin iyi algılanabilmesi için uygulamayı kapatmayı ihmal etmeyin.


Göz içi kaslarınızı dinlendirin, Yakından çalışmada görülebilmesi için, göz içerisindeki kaslar uyum yaparak göz içerisindeki lensimizin kırıcılığının artmasını sağlıyor. Uzun süreli çalışmalarda kaslar yorulabiliyor ve ağrı yapabiliyor. Bunu ortadan kaldırmak için fırsat buldukça uzak mesafelere bakarak uyum halinde çalışan göz içi kaslarınızı dinlendirebilirsiniz.

Gözlerinizi sık sık kapatıp açın, Birçok kişi farkına varmadan çalışmaya odaklandığında gözlerini kapamayı unutur, gözlerinizin kurumaması ve nemlenmesi için gözlerinizi sık sık kapayın.

Monitör yenileme hızını arttırın. Ekran yenileme, tazeleme sıklığı (hertz) monitörünüzün her saniye yeni görüntülerle güncellemelerinin sayısıdır. Genellikle 45 Hz, 60 Hz, 120 Hz, 144 Hz gibi değerden oluşmakta. Yüksek ekran yenileme hızları, daha pürüzsüz ve yumuşak bir görüntü sunar. Bu değer ne kadar yüksek olursa ekranınızın kararıp açılma sıklığı artar, buda göz sağlığınızı koruması açısından oldukça önemlidir. Peki bu değeri nasıl yükseltebiliriz?


Öncelikle Windows arama çubuğuna gelişmiş görüntü bilgilerini görüntüle yazınız.

Ardından sırasıyla;

  • Görüntü bağdaştırıcı özelliklerine tıklayınız.
  • Buradan Monitör sekmesine tıklayınız.
  • En son ekran yenileme sıklığı ayarını en yüksek değere getiriniz.

Hepsi bu kadar, çalışmalarınızı sürdürürken sağlığınıza dikkat edin…

Konunun Yorumları
Nihal 13 Aralık 2020

Proje çizimlerinde göz yorulmasına karşın arada uzak noktaları hedeflemek göz sağlığını iyileştirebiliyor. Sürekli yakın çevreyi gözlemlediğimizde oluşan göz tembelliğinin önüne geçmemiz gerekir. Gökyüzüne, uzaklara bakmanın ve arada nefes almanın iyi olduğunu düşünüyorum.

biri 21 Haziran 2022

bende 60 hertz den yüksek seçenek yok

Sizde Yorum Yapın