Odunpazarı Evleri Nerededir? Gezilecek Yerler ve Tarihi Nedir?
Eskişehir’in tarihi merkezi olarak bilinen Odunpazarı, şehrin en çok turist çeken bölgelerinden bir tanesi. Bölge hem tarihi evleri, sokak yapısı gibi özellikleriyle hem de bölgede yaşayan halkın örf ve adetlerini günümüze kadar taşımasıyla aslında hala o eski dokusunu koruyor. Sokaklardan geçerken kendinizi adeta zamanda bir yolculukta buluyorsunuz.
Hadi gelin, Odunpazarı Evlerinin tarihini, gezilecek yerlerini ve sokaklarını birlikte keşfedelim…
Odunpazarı Evleri Hakkında Bilgiler
Odunpazarı semti, Eskişehir’in güneyindeki tepelere kurulmuş. Bölge aynı zamanda, komşu ilçe Tepebaşı ile kentin merkezini oluşturuyor. Şehrin en yüksek bölgesi olan Odunpazarı, yaklaşık 100 yıllık bir tarihe sahip.
Odunpazarı sokakları tüm bu cazibesine rağmen hala mütevazı, sevimli ve iyi korunmuş bir şekilde günümüze kadar ulaşmış. Tarihi konakları, evleri, müze ve türbeleri, çarşısı ile de adeta sizi kendine hayran bırakıyor.
Osmanlı sivil mimarisini yansıtan Odunpazarı Evleri, genellikle ahşap bir iskeletle inşa edilmiş ve ahşap çıtaların arası kerpiç gibi malzemelerle doldurulmuş. Plan şeması olarak, genellikle bir sofa etrafında şekillenen odalardan oluşmakta. Alt katlarda mutfak, depo gibi servis hacimleri yer alırken, üst katlar salon, misafir odası ve yatak odası gibi hacimlerle dış dünyaya açılıyor. Yapılan restorasyon çalışmaları ile günümüze ulaşan bu evler, rengarenk bir dokuya sahip.
Genellikle dar sokak kenarlarında yükselen 2-3 katlı Odunpazarı Evleri, günümüzde konaklamanın yanı sıra restoran- kafe, butik otel ve çeşitli dükkanlar olarak da hizmet vermekte. Burada ister butik otellerde konaklama yaparak, ister bir restoranda yemek yiyerek geçmişin izlerini yaşayabilir, kendinizi bir süre günümüzden izole edebilirsiniz…
Geçmişten Geleceğe Uzanan Odunpazarı’nın Tarihi
MÖ 1400’lü yıllara kadar uzanan Odunpazarı‘nın tarihi, Hititler’in bu bölgede bir yerleşim kurmasıyla başlamış. Bu medeniyeti Frigyalılar, Lidyalılar, Romalılar, Bizans ve Celt hükümdarlıkları takip etmiş. Bölgenin yerleşim yeri olarak tercih edilmesindeki en büyük sebeplerden bir tanesi de üzerinde bulunan sıcak su kaynakları.
Bölge, 1074 yılında Selçuklular tarafından ele geçirilmiş. Bu sebeple bir Türk diyarı olarak anılan Odunpazarı ise tamamen Türkler tarafından kurulmuş bir bölge.
Eski dokusu bozulmadan, aslına uygun yapılan restorasyon çalışmaları ile bölge değer kazanmış ve şuan kentin en çok turist çeken bölgelerinden bir tanesi olma özelliğini taşıyor.
Odunpazarı Çarşısı’ndan Hediyelik Neler Alınır?
Eskişehir deyince akla ilk gelenlerdendir bir tanesi de meşhur lületaşıdır. Çarşıda lületaşlarıyla süslenmiş birçok hediyelik eşya bulabilirsiniz. Takılar, vazo ve biblolar, duvar süsleri, nazar boncukları gibi türlü çeşitleri mevcut. Ayrıca hemen hemen her dükkanda Odunpazarı evlerinin tasvir edildiği magnetler, kapı ve duvar süsleri gibi harika hediyelikler bulunuyor.
Odunpazarı’nda Ne Yenir?
Eskişehir mutfağında hamur işleri ve etli yemekler ön plana çıkıyor. Bu sebeple de, bölgenin en meşhur yemekleri Çi Börek ve Balaban kebabı. İki lezzeti de mutlaka tatmadan geri dönmeyin deriz. Turistik bir bölge için de fiyatlar da gayet uygun. Sevdiklerinize Odunpazarı‘ndan hediye olarak yiyecek bir şeyler götürmek isterseniz, met helvası ya da haşhaşlı ekmeklerden de alabilirsiniz.
Odunpazarı Festivalleri
Tarihi dokusunu günümüze kadar korumayı başarmış Odunpazarı ilçesi ayrıca her sene bazı festivallere de yer veriyor. Böylece kültürel ögelerini ülkeler ve şehirler arasında da duyurmuş ve çeşitli etkinliklerle göstermiş oluyor.
- Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali: 2019 Temmuz ayında 2. si düzenlenen Lületaşı Festivali, Tarihi Odunpazarı Meydanı’nda yapılıyor. Amaç, ustaların atölyelerde hünerlerini ortaya koyarak eserler çıkarması ve böylece var olan kültürün korunmasını sağlamak. Ayrıca amatörler için de çeşitli yarışmalar yapılarak festivale renk kazandırılıyor.
- Ulusal Odunpazarı Cam Festivali: 2021 Eylül ayında 8. si düzenlenecek olan Cam Festivali, Odunpazarı Sıcak Cam Atölyesinde gerçekleştiriliyor. Camın Büyüsü sloganıyla oluşturulan festivalde, yerli ve yabancı cam sanatçıları eserlerini ortaya koyuyor, size de keyifle izlemek düşüyor.
- Uluslararası Ahşap Heykel Festivali: 2019 Haziran ayında 5. si düzenlenen Ahşap Heykel Festivali, Tarihi Odunpazarı Bölgesinde yer alan çeşitli atölyelerde gerçekleştiriliyor. Festivale yurt içi ve yurt dışından birçok sanatçı katılıyor. Festivalde kullanılan malzemeler, kuruyan, öldü saydığımız ve çoğunlukla yakarak yok ettiğimiz ağaç gövdeleri… Festivalin sonunda ortaya çıkan eserler Odunpazarı’nda Ahşap Eserler Müzesi’nde sergileniyor.
- Uluslararası Eskişehir Dans Festivali: 2020 Şubat ayında 8. si düzenlenen Dans Festivali, Odunpazarı’nda bulunan Tasigo Hotel’de gerçekleştiriliyor. Salsa, Bachata gibi çeşitli dans gösterileri sergileniyor.
- Eskişehir Opera Ve Bale Günleri: 2019 Mayıs ayında 9. su düzenlenen Opera ve Bale Günleri, Odunpazarı’nda bulunan Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde düzenleniyor.
Odunpazarı Çevresindeki Gezilecek Diğer Yerler
Eskişehir’de Odunapazarı’na kadar gelmişken görmeniz gerektiğini düşündüğümüz yerleri sıraladık. Bütün bu alanları birkaç gün içerisinde yorulmadan gezebilirsiniz…
- Kurşunlu Cami ve Külliyesi
- Atlıhan El Sanatları Çarşısı
- Lületaşı Müzesi
- Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi
- Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
- OMM Odunpazarı Modern Müze
- Şelale Park
- Osmanlı Evi
- Alaaddin Cami
- Cumhuriyet Tarihi Müzesi
- Arasta
- Şeyh Edebali Türbesi
- Anadolu Üniversitesi Karikatür Müzesi
Eğer Eskişehir’e yolunuz düşer de Odunpazarı’na uğramak isterseniz, hiç tereddüt etmemenizi tavsiye ederiz. Tarihimizi yansıtan ve geleneksel Türk Evleri mimarisinin hakim olduğu bu bölgeyi çok seveceğinize eminiz…