Kapadokya Nerededir? Gezilecek Yerler ve Hikayesi
Kapadokya, Nevşehir’in peri bacalarıyla ünlü en önemli turizm merkezlerinden bir tanesi. Bölge, Türkiye’nin yurt içinden ve yurt dışından neredeyse en çok ziyaretçi çeken alanı.
Kendinizi yeryüzünden farklı bir yerde gibi hissedeceğiniz Kapadokya, yüzyıllar önce yanardağların lav ve küllerinin, rüzgar ve sellerin etkisiyle aşınarak oluşturduğu eşsiz bir coğrafya. Geçmişi çok eskilere dayanan bölgenin ismi Pers dilinde ‘Katpatuka‘ olarak geçiyor ve ‘güzel atlar ülkesi‘ anlamına geliyor.
Şimdi, birlikte bu doğal güzellikleri keşfe çıkalım…
Kapadokya Nerededir, Nasıl Ulaşım Sağlanır?
Kapadokya bölgesi, şehir olarak Nevşehir iline bağlı gözüküyor. Ancak alan, Kayseri, Niğde, Kırşehir ve Aksaray illerini de kapsayan bir konumda yer alıyor. Bir bakıma Kapadokya’nın ülkemizin tam merkezinde olduğunu da söyleyebiliriz.
- Karayolu ile ulaşım sağlayacaksanız, Nevşehir ya da Ürgüp Otobüs Terminaline ulaşım sağladıktan sonra, buradan otobüs, minibüs ya da özel aracınız gibi seçeneklerle Kapadokya’ya ulaşım sağlamanız mümkün.
- Havayolu ile ulaşım sağlayacaksanız, Nevşehir ya da Kayseri illerindeki havalimanından bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Genelde Nevşehir Havalimanı, ulaşım için tercih edilmektedir.
- Kendi aracınız ile ulaşım sağlayacaksanız, Ege’den Afyon Yolu, İstanbul’dan Ankara otoyolu, Karadeniz’den Samsun Yolu, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden Adana Yolu’nu kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Merkezi bir konumda bulunması Kapadokya’ya ulaşımın da rahat bir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlıyor. Çevredeki önemli turistik alanlarla da aradaki mesafe, kolayca kat edilebilecek potansiyelde.
Kapadokya’nın Tarihi
Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kapadokya’nın tarihi, M.Ö. 7000’li yıllara kadar uzanıyor. Hitit medeniyeti başta olmak üzere, bölgede Asurlular, Frigler, Persler, Bizans ve Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi çeşitli medeniyetler birçok eser bırakmış. Bölge, antik dönemde şu anki sınırlarından çok daha geniş alanlara uzanmaktaymış. Günümüzde ise, Nevşehir ili sınırları içerisinde yer almakta.
Peribacaları’nın Hikayesi
Tüflerin, yağmur-rüzgar ve sel etkisiyle çeşitli şekillere girerek oluşturduğu peribacaları, görenleri kendisine hayran bırakan cinsten. Her birinin kendine has oyuntuları bulunuyor. Bu doğal oluşumların hikayesi, volkanlardan taşan lavlarla başlıyor. Lavlar, zamanla platolara inerek akarsu, göl gibi alanları kurutmuş ve üzerini bir tüf tabakası sarmış.
Oluşan tüf tabakası, her bir noktada farklı oranda aşınmalara uğramış ve tüm bunlar günümüze kadar uzanan peribacalarının hikayesini meydana getirmiş. Bu eşsiz güzelliklerin çapları 1 metre ile 15 metre arasında değişiyor.
Kapadokya denilince akla ilk gelen Peribacaları, Ürgüp-Göreme ve Avanos bölgelerindeki vadilerde yoğunlaşmış durumda. Ayrıca, Nevşehir Çat Kasabası, Kayseri Soğanlı Vadisi ve Aksaray Selimiye Köyü’nde de yer yer peribacalarına rastlamak mümkün.
Kapadokya’da Ne Yenir?
Bölgenin en meşhur yemeği testi kebabı. Uçhisar yakınlarındaki restoranlarda, toprak testide hazırlanan testi kebabını mutlaka denemelisiniz. Ayrıca sac kebabı, kiremitte kavurma yemeği ve çeşitli mezelerini de tatmadan dönmeyin deriz.
Kapadokya’dan Hediyelik Ne Alınır?
Turistik bir bölge olduğu için hemen hemen her köşesinde bir hediyelik eşya dükkanına rastlamanız mümkün. Sevdiklerinize ya da kendinize hatıra olarak, Kapadokya’nın simgesi olan peribacası, balon figürleri ve magnetler alabilirsiniz.
Halı ve kilim dokumacılığı da yaygın olduğu için bu tarz hediyeliklere de bakabilirsiniz.
Farklı türlerde şifalı taşlar ve bu taşlardan yapılan bileklik, kolye gibi takıları da hediye olarak tercih edebilirsiniz.
Son olarak, bölgede toprak ürünler, cam, seramik ve çini sanatı gibi faaliyetler de yaygın. Gidip bir çömlekçide kendi deneyiminizle yapacağınız bir toprak ürününü ya da hazır olarak bulunan testi gibi ürünleri de alabilirsiniz.
Kapadokya’da Yapılabilecek Aktiviteler
Bir tepeden seyredebileceğiniz, balon turları eşliğinde gündoğumu ve günbatımı size farklı dünyada gibi hissettirecektir.
At safarileriyle yapacağınız vadi turları oldukça eğlenceli olacaktır.
ATV turları ile kısa bir macera yaşayabilirsiniz.
Bisiklet turları, trekking, yürüyüş ve yoga doğa severler için harika aktiviteler olacaktır.
Eğer bir otelde konaklayacaksınız, mağara otelleri tercih etmenizi öneririz. Bu sayede kendinizi peribacalarını içerisindeymiş gibi hissedeceksiniz. Ayrıca gece mutlaka terasına çıkarak gökyüzünü seyretmelisiniz.
Üzüm bağlarının çokça olduğu Kapadokya’da şarapların da tadına bakabilirsiniz.
Kapadokya ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Kapadokya, Nevşehir, Kayseri, Niğde, Kırşehir ve Aksaray illeri arasında kalan bölgeye verilen bir isim. Bu sebeple burayı, doğrudan bir ile bağlı olarak düşünmek mümkün değil.
Dolayısıyla çevredeki gezilecek alanların da her biri farklı bir şehre bağlı olabiliyor. Gelin şimdi, bir Kapadokya gezisinde mutlaka görmeniz gereken yerleri inceleyelim.
Kapadokya Vadileri
Kapadokya’nın doğal oluşumlardan var olduğunu biliyoruz. Bu da doğal yapısıyla çeşitli vadilerin olmasına imkan sunuyor.
- Devrent Vadisi: Hayal Vadisi olarak da anılan bölge, Avanos’a 15 dakika uzaklıkta bulunuyor. Kapadokya’nın şekil olarak en dikkat çeken peribacalarının burada bulunduğunu söylemek mümkün. Genellikle hayvan figürlerine benzetilen doğal oluşumlar, koruma amacıyla çitlerle çevrilmiş durumda.
- Güllüdere Vadisi: Göreme ve Çavuşin Köyü arasında kalan bu vadi, peribacalarının en belirgin şekilde göründüğü alan. Vadi, birçok kilise ve manastıra ev sahipliği yapıyor. Dağ yürüyüşleri için de en çok tercih edilen alanlardan bir tanesi.
- Ihlara Vadisi: Aksaray ili sınırları içerisinde bulunan vadi, yeşilin her tonunu görebileceğiniz ve eşsiz su sesiyle huzur bulabileceğiniz bir alan. Kayalara oyulan kiliseleri ve doğal oluşumları burada incelemeniz mümkün.
- Güvercinlik Vadisi: İsmini, güvercinlerin beslenmesi için yapılan yuvalardan alan vadi çoğunlukla trekking, bisiklet ve koşu için tercih edilen bir bölge.
- Paşabağ: Şapelleri ve kiliseleri oldukça ünlü olan Paşabağ, şapkalı peribacalarına ev sahipliği yapıyor. Ücretsiz bir şekilde gezebileceğiniz vadide birçok hediyelik eşya dükkanı bulunuyor.
Kapadokya Köprüleri
Kapadokya’da, uzun yıllara meydan okumuş iki adet köprü yer alıyor.
- Taş Köprü: 1900 yılında kullanıma açılan, 121 yıllık bu tarihi köprü günümüze hiçbir aşınma ve eskimeye uğramadan gelebilmiş. Avanos’un girişinde rastlayacağınız, 11 ayak üzerinde duran bu tarihi köprüde harika bir günbatımı manzarası izleyebilirsiniz.
- Tahta Köprü: 1973 yılında kullanıma açılan 180 metre uzunluğundaki ahşap köprü, demir ayaklar üzerine kurulu.
Kapadokya Müzeleri
Doğal oluşumları görebileceğiniz müzelerin yanı sıra, el yapımı geleneksel ürünlerin sergilendiği müzeleri de ziyaret edebilirsiniz.
- Zelve Açık Hava Müzesi: Farklı din ve yaşam tarzları olan iki farklı uygarlığın izlerine rastlayacağınız açık hava müzesinde yürüyüş yapabilirsiniz. Ayrıca burada, sevenleri için safari turları da yapılıyor.
- Göreme Açık Hava Müzesi: Kapadokya’nın en değer verilen alanlarından bir tanesi olan müzede, çok sayıda kilise yer alıyor.
- Saç Müzesi: Çömlekçiler Çarşısı’na geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken bir müze. Hikayesi, bir Fransız kadının gezmekten keyif aldığı çömlekçi dükkanına girmeden bir tutam saçını bırakmasıyla başlıyor. Daha sonra birçok kadın aynı hareketi devam ettiriyor. Sonucunda da ortaya böyle değişik bir hikayesi bulunan müze çıkıyor.
Kapadokya Yer Altı Şehirleri
Eşsiz doğal oluşumların sergilendiği, farklı dönemlerden izler taşıyan yer altı şehirlerini mutlaka ziyaret etmelisiniz.
- Kaymaklı Yer Altı Şehri: Erzak kuyusu, su deposu ve salon gibi farklı mekan çeşitlerini barındıran yer altı şehri toplam 8 kattan oluşuyor. Yalnızca ilk 4 katı gezilebilen alan, 5000 kişilik kapasiteye sahip. Yer altı şehrinde, erken dönem izlerine rastlamanız mümkün.
- Mazı Yer Altı Şehri: 4 farklı girişi bulunan yer altı şehri, antik zamanda mataza olarak anılmaktaydı. Alanın ilginç tarafı, mezarların çatıda bulunması.
- Derinkuyu Yer Altı Şehri: En ünlü yer altı şehirlerinden biri olan Derinkuyu, 8 kattan meydana geliyor. Burayı diğer yer altı şehirlerinden farklı kılan, günah çıkartma yeri, misyonerler okulu ve vaftiz havuzu bulundurması. Yer altı şehrinde bulunan 600 adet kapı, bölgede yaşayan insanların evlerine açıldığı için, insanlar burayı depo olarak kullanıyor.
Kapadokya Kiliseleri
Bölge eski çağlarda farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için, çok sayıda kilise bulunduruyor.
- Çavuşin Kilisesi: İlk dönem Hristiyanlığın izlerini taşıyan kilise, bir nef ve iki adet apsisten meydana geliyor. Günümüze kadar -narteksi hariç- yıkılmadan ulaşan yapı, ikon boyamalarının en nadide örneklerini taşımakta.
- Vaftizci Yahya Kilisesi: Kaya içerisine oyulmuş bir girişi bulunan kilisenin ilerleyen bölgesinde, Vaftizci Yahya için yapılmış üç nefli bir bazilika bulunmakta. Kapadokya’da kiliseye benzemeyen tek kilise olan yapı bir hayli zarar görmüş durumda.
Diğer Gezilecek Yerler
- Asmalı Konak: 200 yıllık bir Rum Mimarisine sahip olan konak, geleneksel bir konak yapısına sahip. İsmini de, bir dönem aynı isimle yayınlanan diziden alıyor. Konağın bazı odaları sergilenmeye kapalı durumda.
- Uçhisar Kalesi: 160 metre yüksekliğindeki kale, en tepesinde size eşsiz bir manzara sunmakta. Yumuşak toprak yapısı sebebiyle kullanılmayan kale, ziyaretçilerine Göreme’nin neredeyse tamamını izleme imkanını sağlıyor.
- Ortahisar Kalesi: Kapadokya’nın en büyük peribacasına sahip olan görkemli kale, Etiler zamanında insan eli ile şekillendirilmeye başlamış. Kale Osmanlı, Selçuklu, Roma ve Bizans tarihinden izler taşıyor. Ayrıca eski zamanlarda yapı, savunma için en önemli alanlardan bir tanesiymiş.
- Kocabağ Şarap Evi: Uçhisar’da bulunan yapı, yakın çevredeki sayısız üzüm bağının sunduğu imkanları değerlendirmek amacını taşıyor. Burada günbatımını şaraplarınız eşliğinde seyredebileceğiniz alanlar da mevcut.
- Çavuşin Eski Cami: Avanos ve Göreme arasında kalan Çavuşin bölgesinde bulunan cami, Selçuklu döneminin izlerini taşıyan en çok ziyaretçi alan camisi.
Kapadokya’ya yolunuz düştüğünde, bahsettiğimiz hiçbir yeri kaçırmamanızı öneririz. Her biri doğa harikası olan bu bölge oldukça geniş ziyaretçi portföyüne sahip. Şimdiden keyifli geziler!